Хімія 6(10) клас 2020/2021 н.р.


12.11.2020/13.11.2020
Добрий день. 
Тема: "Алкани. Хімічні властивості алканів. Розрахункові задачі "Виведення молекулярної формули речовини"
Теорія до уроків
Хімічні властивості алканів
1. Окиснення
 повне (горіння): С3Н8 + 5О2 → 3СО2 + 4Н2О ΔН‹ 0 – реакція екзотермічна
 неповне С3Н8 + 2О2 → 3С + 4Н2О
(kat MnO2) СnН2n+2 + [O] → R-ОН або R- СООН
2. Галогенування (при освітленні) відбувається за ланцюговим радикальним механізмом:
Радикал – частинка, що містить неспарений електрон.
Cl : Cl → Cl∙ + Cl∙ - ініціювання ланцюга
радикали
СН3 : Н + Cl∙ → СH3 ∙ + НCl – ріст ланцюга
СН3 ∙ + Cl : Cl → СH3Cl + Cl∙
Cl∙+ Cl∙ → Cl:Cl - обрив ланцюга
1) С3Н8 + Cl2 → С3H7Cl + НCl - хлоропропан
2) С3Н7Cl + Cl2 → С3H6Cl2 + НCl - дихлоропропан
3) С3Н6Cl2 + Cl2 → С3H5Cl3 + НCl - трихлоропропан і т.д.
Яка кількість атомів Гідрогену може заміститися у пропані?
Як називається реакція такого типу?
3. Ізомеризація (відбувається в присутності АlСl3):


4.Дегідрування – відщеплення водню:
С4Н10 → С4Н8 + Н2
5. Крекінг – розщеплення алканів під впливом температури:
С8Н18 → С4Н10 + С4Н8
 термічний крекінг - відбувається при t = 500-550º - продукт містить велику кількість ненасичених сполук
 каталітичний - при t = 450 - 500º - більший вміст насичених вуглеводнів

Формули для обчислення молярної маси

M = Mr

M = DA *MA

M = ρ* Vm

M = m/n

Задача 1

Відносна густина пари деякого алкану за повітрям дорівнює 3,931. Визначте формулу алкану і назвіть його.

Дано:                                                Розв’язання

CnH2n+2                                          Обчислюємо молярну масу алкану:

D(CnH2n+2)пов = 3,931     M(CnH2n+2) = D(CnH2n+2)пов *Mпов

                                         Mпов=29г/моль

CnH2n+2  - ?                       M(CnH2n+2) = 3,931 *29г/моль = 114г/моль

Визначаємо число атомів  Карбону в алкані:

M(CnH2n+2) = (14n+2)

114 = 14n +2

14n = 112

n = 8

C8H18

Відповідь: формула сполуки- С8Н18. Це октан

Завдання:
1. Скласти рівняння реакцій:
1. горіння пентану
2. хлорування пропану
3. дегідрування етану
4. крекінгу гептану
5. ізомеризації пентану
2. Задачі:
1. Який об’єм хлору (н.у.) потрібний для повного хлорування метану кількістю речовини 1,5 моль? Яка маса тетрахлорометану при цьому утвориться?
2. Установіть молекулярну формулу вуглеводню, якщо густина його парів за повітрям дорівнює 4,07.
Фото виконаних завдань  надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com

22.05.2020/29.05.2020
 Тема: «Зв’язки між класами органічних речовин. Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти). Роль органічної хімії у розв’язуванні сировинної, енергетичної, продовольчої проблем, створенні нових матеріалів».
1. Опрацювати §35, 36, 37
2. Виконати завдання №260, 264, 269
Фото виконаних завдань та практичної роботи та проекти надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com до 25.05.2020.

18.05.2020
Тема: «Вплив полімерних матеріалів на здоров’я людини і довкілля. Проблеми утилізації полімерів і пластмас в контексті сталого розвитку суспільства Синтетичні волокна: фізичні властивості і застосування»
ДЗ
1. Опрацювати §33, 34.
2. Виконати завдання №249, 250
Фото виконаних завдань та практичної роботи та проекти надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com до 22.05.2020.

15.05.2020
Тема: «Контрольна робота з теми «Оксигеновмісні та нітрогеновмісні сполуки. Високомолекулярні речовини».

1. Виконати онлайн-тести https://naurok.com.ua/test/join  до 18.00 18.05.2020  коди доступу 963228  та  462378 результати тесту я перевірю в особистому кабінеті.

УВАГА!!!! СПРОБА ЛИШЕ ОДНА ТА ОБМЕЖЕННЯ В ЧАСІ - 45 ХВ. ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ВКАЗАНОГО ЧАСУ, ДОСТУП БУДЕ ЗАКРИТИЙ!!!

04.05.2020/08.05.2020

Тема: «Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації. Пластмаси. Каучуки, гума.  Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання»
1. Опрацювати §30, 31, 32, 33.
2. Зробити конспект: записати реакції поліконденсації, полімеризації, схему утворення полімерів, визначення, структурні формули речовин.
ПРОЕКТИ
1.              Синтетичні волокна: їх значення, застосування у побуті та промисловості. (Блохін О)
2.              Переробка побутових відходів в Україні та розвинених країнах світу. (Ломакін М.., Мазієв І.)
3.    Перспективи одержання і застосування полімерів із наперед заданими властивостями. 
(Назаров М., Водолажський В.)
4.               Дослідження маркування виробів із полімерних матеріалів і пластмас. (Соложеніцин Б.)
5.              Виготовлення виробів із пластикових пляшок.  (Степанець А., Овчаров А.)
6.              Найважливіші хімічні виробництва органічної хімії в Україні. (Стрєльцова А.)
7.              Доцільність та шкідливість біологічно активних добавок. (Токар А.)
Фото виконаних завдань та практичної роботи та проекти надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com до15.05.2020.



24.04.2020
Тема: «Узагальнення та систематизація знань з теми «Нітрогеновмісні органічні сполуки»

ДЗ
1. Повторити §26-29
2. Виконати онлайн-тести за посиланням Нітрогеновмісні сполуки (код доступу 575761) та Амінокислоти.Білки (код доступу 685206)

Онлайн-тест необхідно виконати до 27.04.2020 15.00. Результати я побачу в особистому кабінеті.  

17.04.2020
Тема «Пептиди. Пептидна група. Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків»
Теоретичний матеріал до теми
 «Нітрогеновмісні органічні сполуки»
Органічні сполуки, до складу яких входить атом Нітрогену називають нітросполуками. До них належать: аміни, амінокислоти, білки.
Аміни – нітрогеновмісні органічні хімічні сполуки, похідні амоніаку (NH3), в якому атоми гідрогену заміщені однією чи багатьма групами інших атомів – вуглеводневими радикалами.
Загальна формула насичених амінів: CnH2n+1NH2  або CnH2n+3N.
Простий представник цього класу — метиламін (CH3 — NH2 ).
 Амінокислоти – органічні сполуки, в молекулі яких одночасно містяться карбоксильні і аміно групи. Амінокислоти є мономерними одиницями білків, у складі яких залишки амінокислот з'єднані пептидними зв'язками. Більшість білків побудовані із комбінації дев'ятнадцяти «первинних» амінокислот, тобто таких, що містять первинну аміногрупу, і однієї «вторинної» амінокислоти або імінокислоти (містить вторинну аміногрупу) проліну, що кодуються генетичним кодом. Їх називають стандартними або протеїногенними амінокислотами. Крім стандартних в живих організмах зустрічаються інші амінокислоти, які можуть входити до складу білків або виконувати інші функції.
Назви амінокислот походять від назв відповідних карбонових кислот із зазначенням положення аміногрупи. У сполуках, в яких присутні дві різні функціональні групи, їхнє взаємне розташування зазначають грецькими літерами. Так, залежно від того, до якого атома вуглецю приєднана аміногрупа, амінокислоти поділяють на а , b , y. тощо

Деякі найважливіші а-амінокислоти

Формула
Назва
Позначення
Н2N - СН2 - СООН
Гліцин
Gly (Глі)
СН3 - СН(NH2)- СООН
Аланін
Ala (Ала)
C6H5CH2 - CH (NH2) - COOH
Фенілаланін
Phe (Фен)
(CH3) CH - CH(NH2 ) - COOH
Валін
Val (Вал)
(CH3)2CH - CH2 - CH(NH2 ) - COOH
Лейцин
Leu(Лей)
HOCH2 - CH(NH2 ) - COOH
Серин
Ser (Сер)
H2N - CO - CH2 - CH(NH2) - COOH
Аспарагін
Asn (Асн)

Якщо в молекулі амінокислоти містяться дві аміногрупи, то в її назві використовується префікс діаміно-, три групи NH2 — триаміно- і т. д.
Наприклад:
Наявність двох або трьох карбоксильних груп позначається в назві суфіксом -діова або -тріова кислота:
Найпростіший представник класу амінокислот має формулу H2N - CH2 - COOH — аміноетанова (або амінооцтова) кислота — перший член гомологічного ряду одноосновних насичених амінокислот.
Фізичні властивості амінокилот. Білі кристалічні речовини, добре розчинні у воді, багато які з них мають солодкий смак.
Амінокислоти дуже поширені в природі. Це цеглинки, з яких побудовані всі рослинні й тваринні білки.
2. Хімічні властивості амінооцтової кислоти (рівняння ви вже склали в минулому дз)
Особливості хімічних властивостей зумовлені одночасною наявністю в молекулах двох функціональних груп: основної H2N- і кислотної COOH, тому амінокислоти за хімічними властивостями — амфотерні органічні сполуки.
Важлива властивість амінокислот — здатність взаємодіяти одна з одною завдяки наявності двох функціональних груп.
Міжмолекулярна взаємодія а-амінокислот приводить до утворення пептидів. У результаті взаємодії двох а-амінокислот утворюється дипептид.
Міжмолекулярна реакція за участі трьох α-амінокислот приводить до утворення трипептиду і т. д.
Фрагменти молекул амінокислот, що утворюють пептидний ланцюг, називаються амінокислотними залишками, а зв’язок CO-NH — пептидним зв’язком.
Найважливіші природні полімери — білки — належать до поліпептидів, тобто являють собою продукт поліконденсації а-амінокислот.

Білки (поліпептиди) – біологічні полімери, що складаються з α-амінокислот сполучених пептидними зв’язками.
Молекулярна маса білків – від кількох тисяч до кількох мільйонів. Наприклад, інсулін має масу 5700 (складається з 51 амінокислоти), гемоглобін – 68000.
В живих організмах налічується до 5 млн. білків. Кожен з них виконує лише йому властиву функцію. Але всі вони побудовані лише з 20 α - амінокислот. Як таке можливе?
Зміна хоча б однієї амінокислоти у поліпептиді призводить до зміни структури, а, отже, і функцій білка.
Білки, що містять всі амінокислоти називають повноцінними – білки горіхів, гречки, вівса, молока, м’яса, яєць, риби.
В організмі вони виконують найголовніші функції:
Ø каталітична – ферментативна – пепсин, трипсин
Ø структурна – кератин рогових покривів, колаген сполучної тканини, еластин
Ø рухова – актин та міозин м’язових волокон
Ø транспортна – гемоглобін, міоглобін
Ø регуляторна – гормони інсулін (51 амінокислота), вазопресин (9), соматотропін (190)
Ø захисна – антитіла, інтерферон
Ø енергетична – 17 кДж енергії виділяється з 1 г білку
Ø рецепторна – передача нервового імпульсу

Важливим етапом розвитку біологічної та хімічної науки стало вивчення первинної структури білків. Першим було вивчено інсулін Сенгером у 1945 -54р.Дослідження структури білків сьогодні здійснюється в спеціальному приладі секвенаторі, який відриває по одній амінокислоті, які потім піддають ідентифікації.

Хімічні властивості білків:
1. Гідроліз (відбувається під впливом ферментів або кислот, які руйнують пептидні зв’язки, в такій послідовності: білок – поліпептид – дипептид – амінокислота)
NH2-CH2-CONH-CH2-COOH + HOH →NH2-CH2-COOH + NH2-CH2-COOH
2. Денатурація – руйнування ІІ, ІІІ, IV структури білка, що веде до втрати його функцій. Можливий зворотній процес – ренатурація – відновлення структури білка.
Денатурацію спричиняють:
 температура
 сильні кислоти, луги,
 солі важких металів (свинець, ртуть, цинк, мідь)
 спирт
 струшування
 радіація.
3. Кольорові реакції білків (якісні реакції):
a) ксантопротеїнова (для білків, що містять бензольне кільце):
білок + нітратна кислота(конц.) = жовте забарвлення при нагріванні;
b) біуретова (виявляю пептидні зв’язки):
білок + луг + купрум (ІІ) сульфат = фіолетове забарвлення
Білки бувають:
a. Прості (протеїни) – складаються лише з амінокислот
b. Складні (протеїди) – містять жири (ліпопротеїни), вуглеводи (глікопротеїни), фосфопротеїни.
Багаті на білок такі харчові продукти: сир та молочні продукти, м'ясо, риба, яйця, горіхи, бобові рослини.
Добова норма людини – 90 г білків.
Домашнє завдання
1.     Опрацювати §29, презентацію Амінокислоти. Білки, виконати тест на першому слайді.
2.     Зробити конспект теоретичного матеріалу та презентації.
3.     Проєкти:
1. Натуральні волокна тваринного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування. ( Тарценко М.)
2.   Анілін – основа для виробництва барвників. (Михайлова А., Акуппа Ю.)
3.  Синтез білків. (Скоков Г., Грігорова О.)
4. Збалансоване харчування – запорука здорового життя. (Левенець А., Рустамова А.)
5.   Виведення плям органічного походження (Підлубна Є., Недоріз Р.)

Проєкти виконуємо індивідуально, хто не потрапив до списку, отримають проєкти в наступній темі. Нагадую, що виконання проєктів обов’язково оцінюється. На даний момент не всі надіслали проєкти, що були задані ще 16.03.2020. Учні, які виконали минулий проєкт згідно з вимогами (реферат + презентацію), створюють лише інформативну презентацію,  всі інші згідно вимог.

Фото виконаних завдань  надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com до 24.04.2020. Будьте уважними. Проєкти до 27.04.2020.


10.04.2020
Тема «Амінокислоти : склад  будова молекул, загальні і структурні формули, характеристичні групи. Хімічні властивості аміноетанової кислоти.»
ДЗ
1.     Опрацювати §28.
2.     Виписати визначення та табл. 4 на стор. 166.
3.     Скласти рівняння хімічних властивостей аміноетанової кислоти.
4.     Завдання 212, 215.

Фото виконаних завдань  надіслати на почту pustovarovayy@gmail.com до 15.00 17.04.2020. Будьте уважними. 


06.04.2020
Добрий день.
Тема уроку «Аміни як органічні основи. Хімічні властивості метанаміну, аніліну. Одержання аніліну.»
Домашнє завдання:
1.     Опрацювати § 26, 27.
2.     Записати рівняння реакцій хімічних властивостей аніліну та добування аніліну, якісну реакцію на анілін.
3.     Завдання 204, 206.
Фото виконаних завдань  надіслати на почту pustovarovayy@gmail.com до 15.00 10.04.2020. Будьте уважними.




03.04.2020
Всім добрий день!
Переходимо до вивчення нової теми "Нітрогеновмісні органічні сполуки"
Тема уроку " Насичені й ароматичні аміни: склад і будова молекул, назви найпростіших за складом сполук. Будова аміногруп".

В минулому році ми вже знайомились з цією темою, наразі поглиблюємо знання.
ДЗ:
1. Опрацювати параграф 26.
2. Виписати загальну формулу амінів, визначення та хімічні властивості.
3. Завдання. 200, 201.

Фото виконаних завдань  надіслати на почту pustovarovayy@gmail.com до 15.00 06.04.2020. Нагадую, що виконання завдань оцінюється. Будьте уважними. 


20.03.2020 Домашнє завдання
Дякую за вчасне виконання дз на 20.03.: Акуппу Ю., Рустамову А., Стрєльцову А., Соложеніцина Б., Скокова Г., Недоріза Р., Підлубну Є., Левенця А., Михайлоову А., Грігорову О.

1. Опрацювати параграфи 24,25.
2. Задача. Визначити масу оцтової кислоти, одержаної зі спирту, який добуто внаслідок бродіння 200 кг глюкози, масова частка нецукристих домішок в якій складає 10 %.
3. Виконати онлайн тест https://naurok.com.ua/test/join  до 19.00 23.03.2020  код доступу 776435
 результати тесту я перевірю в особистому кабінеті.

Фото виконананих завданнь  надіслати на почту pustovarovayy@gmail.com до 15.00 27.03.2020. Нагадую, що виконання завдань оцінюється. Будьте уважними. Онлайн-тест - оцінка за самостійну роботу.

Проекти виконуємо індивідуально, до проекту необхідно реферат.

16.03.2020 Домашнє завдання.
1. Виконати проекти.


11. Екологічна безпечність застосування і одержання фенолу. (Акуппа Ю., Ломакін М.)
12. Виявлення фенолу в екстракті зеленого чаю або гуаші. (Грігорова О., Левенець А.)

13. Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення.(Степанець А.,Токарь А.), (Тарценко М., Водолажський В.) 

15. Натуральні волокна рослинного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування. (Овчаров А., Михайлова А.)

16. Штучні волокна: їхнє застосування у побуті та промисловості. (Блохін О., Недоріз Р.) (Мазієв І., Підлубна Є.)

17. Етери та естери в косметиці. (Рустамова А., Стрєльцова А., Назаров М.)
18. Біодизельне пальне. (Скоков Г., Соложеніцин Б.)

2.  Завдання. У  пробірках без підписів містяться  тверді речовини: крохмаль, сахароза, глюкоза, натрій ацетат. Скласти план експерименту.  та здійснити реакції для розпізнання цих речивин.
3.  Задача. Скільки грамів етилового естеру оцтової кислоти можна одержати з 22 г етанолу та 60 г оцтової кислоти, якщо вихід складає 90% від теоретично можливого.

Проекти надіслати на почту pustovarovayy@gmail.com до 27.03.2020, виконані завдання №2, 3 до 20.03.2020 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Підготовка до ЗНО з хімії

Використання блогу