Хімія 5(9) клас 2020-2021 н.р.
11.01.2021 - 13.01.2021
Завдання:Опрацювати параграф 17-18. Виписати визначення і формули. Виконати завдання №133-135.
Фото виконаних завдань надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com
23.12.2020Тема: "Екзотермічні та ендотермічні реакції. Термохімічне рівняння."ТЕОРІЯТепловий ефект
реакції – кількість
теплоти, що виділяється чи поглинається під час хімічних реакції.
Тепловий ефект позначається:
а)
Q
– показує скільки теплоти (в кДж)
виділилося або поглинулося під час реакції;
б)
∆ Н – показує різницю між вмістом
енергії у вихідних речовинах і кінцевих продуктах
(ентальпія) ∆ Н = - Q
Тепловий ефект вимірюється в Дж або в
кДж
Хімічні
рівняння, в яких зазначено кількість теплоти, що виділяється або поглинається, називаються термохімічними рівняннями.
Завдання:
1. Записати визначення та приклади в зошиті.2. Виконати тест за н http://join.naurok.ua код доступу 9165989.
11.11.2020Добрий день. Тема уроку: "Реакції обміну між розчинами електролітів, умови їх перебігу. Йонно-молекулярні рівняння хімічних реакцій"1. Опрацювати презентацію Йонні рівняння. Зробити конспект презентації (слайди 3-6).2. Виконати завдання в презентації.Фото виконаних завдань надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com
3. Виконати проекти (презентація та реферат) до 23.11.2020№1:«Електроліти
в сучасних акумуляторах.» (Калуцький Н., Супрун Д., Таран А.)№ 4:«Дослідження рН ґрунтів своєї місцевості.» (Книш Д., Гончаренко Є., Коваль В.)№5
«Дослідження впливу кислотності й лужності ґрунтів на розвиток рослин.» ( Коньшина А., Лакізо В., Фесюнова А.)№6
«Дослідження рН атмосферних опадів та їхнього впливу на різні матеріали в
довкіллі.» ( Говорова А., Рудик Є., Чорний М.)№7 «Дослідження природних об’єктів в якості кислотно-основних
індикаторів.» (Орєшкіна А., Руденко І., Давиденко Л.)№8 «Дослідження рН середовища мінеральних вод України.» (Бондар К., Стрєльченко Я., Жаб'як Д.).Проекти виконуємо індивідуально для об'єктивної оцінки. Учні, які не потрапили в список виконавців будуть виконувати інші проекти.
09.11.2020Добрий день. Працюємо дистанційно. ДЗ за 02.11. прошу надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.comТема: "Ступінь електролітичної дисоціації. Сильні та слабкі електроліти. Поняття про pH розчину."1. Опрацювати параграфи 7-9 в підручнику та теоретичний матеріал на блозі. Написати 3 запитання до теми.2. Виконати онлайн - тест за посиланням http://join.naurok.ua/ код доступу 2866801. Виконання задач в тесті надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.comТест буде закритий 11.11.2020 о 15.00 ТеоріяДисоціація – оборотній процес. Тому в розчині
разом з йонами містяться молекули електроліту. Процес дисоціації має кількісну
характеристику - ступінь дисоціації. Кількісно процес дисоціації речовин у розчині оцінюють ступенем дисоціації.
Ступінь дисоціації - це відношення числа частинок, що розщепилися
на йони (n), до загального числа частинок (N) розчиненої речовини.
α = n/N
α-ступінь дисоціації;
n-кількість дисоційованих частинок
N- загальне число частинок (молекул)/
α = 0 – дисоціація не відбувається
α = 1, або 100% - на йони розпадаються всі
молекули
α = 0,3, або
30% - із 100 молекул на йони розпалися 30.
02.11.2020
Тепловий ефект реакції – кількість теплоти, що виділяється чи поглинається під час хімічних реакції.
Тепловий ефект позначається:
а)
Q
– показує скільки теплоти (в кДж)
виділилося або поглинулося під час реакції;
б)
∆ Н – показує різницю між вмістом
енергії у вихідних речовинах і кінцевих продуктах
(ентальпія) ∆ Н = - Q
Тепловий ефект вимірюється в Дж або в
кДж
Хімічні рівняння, в яких зазначено кількість теплоти, що виділяється або поглинається, називаються термохімічними рівняннями.
Завдання:
Кількісно процес дисоціації речовин у розчині оцінюють ступенем дисоціації.
Ступінь дисоціації - це відношення числа частинок, що розщепилися на йони (n), до загального числа частинок (N) розчиненої речовини.
α = n/N
α-ступінь дисоціації;
n-кількість дисоційованих частинок
N- загальне число частинок (молекул)/
α = 0 – дисоціація не відбувається
α = 1, або 100% - на йони розпадаються всі
молекули
α = 0,3, або
30% - із 100 молекул на йони розпалися 30.
Всім добрий день!Тема: "Електролітична дисоціація. Електроліти й неелектроліти."
Завдання:1. Опрацювати презентацію Електролітична дисоціація та зробити конспект.2. Переглянути відео.
3. Опрацювати параграф 7, виписати визначення, виконати №50 після параграфу. Домашнє завдання буде перевірено на наступному очному уроці.
21.05.2020/22.05.2020
Тема: «Хімічна наука і виробництво в Україні. Видатні
вітчизняні вчені – творці хімічної науки.
Розв'язування розрахункових задач».
ДЗ
1. Опрацювати §38
2. Завдання №278, 281.
3. Задачі:
А) Який
об’єм етану спалили, якщо виділився карбон (ІV) оксид масою 22г.
Б).Виведіть молекулярну формулу речовини, в якій масова
частка Карбону становить 82,76%,
Гідрогену – 17,24%. Відносна густина речовини за воднем становить 29.
Фото
виконаних завдань надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com
08.05., 14.05,
15.05.
Роль хімії в житті суспільства
Тема: «Багатоманітність
речовин та хімічних реакцій. Взаємозв’язки між речовинами та їхні
взаємоперетворення Місце хімії серед наук про природу, її значення для
розуміння наукової картини світу. Роль хімічної науки для забезпечення сталого
розвитку людства»
1. Опрацювати §35, 36
2. Скласти схеми класифікації речовин, типи хімічних
реакцій, типи хімічного зв’язку.
3. Завдання №261 (б, в, г).
4. Виконати проекти:
№20 «Видатні
вітчизняні хіміки як учені й особистості» (виконують
учні за №1-6 в списку);
№21 «Екологічна ситуація в моїй місцевості: відчуваю, думаю, дію.» (виконують учні за № 7-12
в списку);
№22 «Анкетування учнів навчального закладу щодо їхньої
участі у розв’язуванні екологічних проблем місцевості» (виконують
учні за №13-17 в списку);
№23 «Дослідження
достовірності реклами з погляду хімії.»
(виконують
учні за №18-24 в списку);
ДАНИЙ ПРОЕКТ МАЄ МІСТИТИ
ПРЕЗЕНТАЦІЮ ТА В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТЕМИ – ВІДЕО, АНКЕТУ, РЕКЛАМУ АБО ФОТО
МІСЦЕВОСТІ.
Фото виконаних завдань надіслати
на пошту pustovarovayy@gmail.com до 15.00 14.05.2020.
Проекти надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com до
21.05.2020.
Крім того, за
вчасне виконання домашніх завдань, тестів, проектів від подальших дз та завдань №2,№3 (класифікації
речовин, №261) звільнені: Бахтіна Д., Баштан Д., Борзило В., Григорова О.,
Назарова К., Овчаренко М., Паничева Є., Пільгуй В., Черемський Д., Щербакова Д., Щоткіна П.
07.05.2020
Контрольна робота з
теми «Оксигеновмісні. Нітрогеновмісні сполуки
Виконати
онлайн-тест до 17:00 08.05.2020 за
посиланням https://naurok.com.ua/test/join код доступу 267321
30.04.2020
Тема «Практична
робота №5 «Виявлення органічних сполук у харчових продуктах»
Використовуючи реактиви, що є вдома та за допомогою відео хімічних
реакцій оформити в робочому зошиті практичну роботу за прикладом, що представлена
на сторінці 191-192.
Фото роботи надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com до
07.05.2020.
Тема: «Білки як біологічні полімери. Денатурація білків.
Біологічна роль амінокислот і білків. Значення природних і синтетичних
органічних сполук. Захист довкілля від стійких органічних забруднювачів».
ТЕОРІЯ
Найважливіші природні полімери — білки — належать до поліпептидів, тобто
являють собою продукт поліконденсації а-амінокислот.
Білки
(поліпептиди) – біологічні полімери, що складаються з α -амінокислот сполучених
пептидними зв’язками.
Молекулярна маса
білків – від кількох тисяч до кількох мільйонів. Наприклад, інсулін має масу
5700 (складається з 51 амінокислоти), гемоглобін – 68000.
В живих
організмах налічується до 5 млн. білків. Кожен з них виконує лише йому властиву
функцію. Але всі вони побудовані лише з 20 α - амінокислот. Як таке можливе?
Зміна
хоча б однієї амінокислоти у поліпептиді призводить до зміни структури, а,
отже, і функцій білка.
Білки,
що містять всі амінокислоти називають повноцінними – білки горіхів, гречки,
вівса, молока, м’яса, яєць, риби.
В організмі вони
виконують найголовніші функції:
Ø каталітична –
ферментативна – пепсин, трипсин
Ø структурна –
кератин рогових покривів, колаген сполучної тканини, еластин
Ø рухова – актин
та міозин м’язових волокон
Ø транспортна –
гемоглобін, міоглобін
Ø регуляторна –
гормони інсулін (51 амінокислота), вазопресин (9), соматотропін (190)
Ø захисна –
антитіла, інтерферон
Ø енергетична – 17 кДж
енергії виділяється з 1 г білку
Ø рецепторна –
передача нервового імпульсу
Важливим етапом розвитку біологічної та хімічної науки
стало вивчення первинної структури білків. Першим було вивчено інсулін Сенгером
у 1945 -54р.Дослідження структури білків сьогодні здійснюється в спеціальному
приладі секвенаторі, який відриває по одній амінокислоті, які потім піддають
ідентифікації.
Хімічні
властивості білків:
1.
Гідроліз (відбувається під впливом ферментів або кислот, які руйнують
пептидні зв’язки, в такій послідовності: білок – поліпептид – дипептид –
амінокислота)
NH2-CH2-CONH-CH2-COOH
+ HOH →NH2-CH2-COOH + NH2-CH2-COOH
2. Денатурація
– руйнування ІІ, ІІІ, IV структури білка, що веде до втрати його функцій.
Можливий зворотній процес – ренатурація – відновлення структури білка.
Денатурацію
спричиняють:
температура
сильні
кислоти, луги,
солі
важких металів (свинець, ртуть, цинк, мідь)
спирт
струшування
радіація.
3.
Кольорові реакції білків (якісні реакції):
a) ксантопротеїнова
(для білків, що містять бензольне кільце):
білок +
нітратна кислота(конц.) = жовте забарвлення при нагріванні;
b) біуретова
(виявляю пептидні зв’язки):
білок +
луг + купрум (ІІ) сульфат = фіолетове забарвлення
Білки
бувають:
a.
Прості (протеїни) – складаються лише з амінокислот
b.
Складні (протеїди) – містять жири (ліпопротеїни), вуглеводи (глікопротеїни),
фосфопротеїни.
Багаті
на білок такі харчові продукти: сир та молочні продукти, м'ясо, риба, яйця,
горіхи, бобові рослини.
Добова норма людини – 90 г білків.
ДЗ
1. Опрацювати §33,34
2. Конспект за
темою уроку оформити в зошиті. Якісні хімічні реакції записати формулами.
3. Завдання
№242,247. №242 оформити в форматі Word.
Фото виконаних завдань та документ завдання №242
надіслати на пошту pustovarovayy@gmail.com до 30.04 2020.
Будьте уважними.
16.04.2020/17.04.2020
08.05., 14.05, 15.05.
07.05.2020
16.04.2020/17.04.2020
09.04.2020, 10.04.2020
03.04. 2020
Тема "Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів."
ДЗ
1. Опрацювати параграф 30.
2. Завдання 224, 223.
3. Задача. Зразок жиру, що являє собою триолеат, піддали гідролізу. Яку масу жиру було взято, якщо на гідрування добутої кислоти витратили водень об'ємом 336 л.?
Фото виконаних завдань надіслати на почту pustovarovayy@gmail.com до 15.00 09.04 2020. Нагадую, що виконання завдань оцінюється. Будьте уважними.
02.04.2020
Тема " Вищі карбонові кислоти: стеаринова, пальмітинова, олеїнова. Мило, його склад, мийна дія."
ДЗ.
1.Опрацювати параграфи 29, 30.
2.Виписати формули та назви вищих карбонових кислот.
3. Скласти та записання рівняння хімічних властивостей цих кислот та реакції утворення мила, назвати речовини. (5 реакцій)
Фото виконаних завдань надіслати на почту pustovarovayy@gmail.com до 15.00 03.04 2020. Нагадую, що виконання завдань оцінюється. Будьте уважними.
20.03.2020
Шановні учні 9 класу дякую за вчасне виконання дз:
Балабанову М., Бахтіну Д., Борзило В., Григорову О., Коломию М., Назарову К., Паничеву Є., Черемського Д., Щербакову Д., Щоткіну П.
ДЗ
1. Виконати онлайн-тест до 21.03.2020 за посиланням https://naurok.com.ua/test/join код доступу 296614
2. Опрацювати параграф 28.
3. Задача. Скільки грамів оцтового альдегіду можна добути з 112 л ацетилену, якщо масова частка виходу альдегіду становить 85%.
Фото виконананих завдань та проекти надіслати на почту pustovarovayy@gmail.com до 15.00 26.03.2020. Нагадую, що виконання завдань оцінюється. Будьте уважними.
Додатково. Проекти:
№13 «Екотрофологія – наука про екологічно безпечне харчування» (Баштан Д., Борзило В., Назарова К.)
1. Повторити параграфи 26, 27, опрацювати 28.
2. Переглянути відео та записати реакцію в зошит https://www.youtube.com/watch?v=yzR7Frk5LS8&list=PLDOCcKy1TisFjZxx_CVA3O96gLFFlGAeR
3. Виконати завд. 209, 211
Фото виконананих завдань та проекти надіслати на почту pustovarovayy@gmail.com до 15.00 25.03.2020. Нагадую, що виконання завдань оцінюється. Будьте уважними.
Комментарии
Отправить комментарий